Het jaar is weer begonnen. De tijd van goede voornemens. We gaan stoppen met roken, minder drinken en letten op onze beweging.

Misschien herkent u dit wel: de goede voornemens haalt u niet. Sterker nog, binnen een paar weken bent u ze vergeten. Maar wat nou als uw goede voornemens u wat extra’s brengen? Dus dat u dubbel beloond wordt voor uw inspanning?

Kijk eens naar de kosten van drie belangrijke bespaarposten: drinken, roken en voedselverspilling. En met voedselverspilling wordt bijvoorbeeld het weggooien van etensresten bedoeld. Het is voor u vast een herkenbare situatie dat u voor vier personen pasta had willen koken, maar u uiteindelijk een pan ‘al dente’ heeft klaargemaakt voor een heel weeshuis… maar dat even ter zijde. Als u tot de gemiddelde drinker, roker en voedselverspiller behoort, dan ziet u in de tabel hieronder dat u forse bedragen per jaar kunt besparen.

Kosten per jaar Kosten per maand
Kosten alcohol €            741,23  €                     61,77
Kosten roken €         1.460,00  €                  121,67
Kosten voedselverspilling €            120,00  €                     10,00
€         2.321,23  €                  193,44

Bron: CBS, Milieu Centraal

Stel u gaat het geld dat u bespaart elke maand netjes opzij zetten op een beleggingsrekening.

Dit brengt uw pensioen dichterbij of maakt het aflossen van uw hypotheek een stuk makkelijker.

Een voorbeeld. U gaat €100,- per maand opzij zetten. Dit levert u dan in 25 jaar ruim €50.000,- op. U belegt dan Neutraal. Dit betekent dat u de helft in aandelen en de helft in obligaties belegt. Zo wordt een goed voornemen ineens een stuk interessanter. Want uw eigen gedrag zorgt nu én straks voor een goed gevoel.

Daarnaast gaat u niet alleen minder roken, drinken of voedsel verspillen, maar gaat u ook een afspraak met uzelf aan. Uw maandelijkse inleg is nu bedoeld voor een belangrijk doel in de toekomst. Het wordt dan moeilijker om te stoppen met inleggen en dus makkelijker om uw goede doel vol te houden. Dit komt omdat we als mens graag consistent zijn. Wat we zeggen, willen we ook doen. Dus ook al gaat u niets extra’s opzij zetten, dan is het nog slim aan meerdere mensen te vertellen dat u minder, beter, verstandiger, slimmer, vaker gaat … <vult u maar een doel in>…

Mijn rol is om u te begeleiden bij slimme financiële beslissingen. Ook dit jaar weer.

Eén ding is zeker. Niemand is slechter geworden van vermogen opbouwen voor een rustige toekomst.

Fijn jaar!

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op via 058-2664085.