In de meeste gesprekken die ik met mijn klanten voer, spreek ik over vermogensopbouw. Hoeveel heeft u nodig? Wanneer? Om vermogen op te bouwen is beleggen vaak een passende oplossing. Waarom? Dat hoef ik u waarschijnlijk niet eens uit te leggen. De redenen om te beleggen kent u inmiddels wel. De ‘lage spaarrente, inflatie en terugtrekkende overheid’ blijven waarschijnlijk als een langspeelplaat hangen in uw hoofd. Heel goed, deze financiële mantra. Maar wat betekent beleggen precies? Hoe komt de prijs van een aandeel tot stand? In dit blog ga ik in op de inhoud.

Wat is een aandeel?
Wanneer u aandelen in je portefeuille hebt, bent u eigenaar van het bedrijf. Het maakt niet uit of u een of meer aandelen heeft, het bedrijf is een beetje van u. Een verschil met een obligatie is makkelijk. Als aandeelhouder bent u eigenaar, als obligatiehouder verstrekt u een lening. In beide gevallen hoort hier risico bij en dat van de aandeelhouder is groter. Dit is groter omdat u als eigenaar alles verliest als een bedrijf failliet gaat, terwijl u als de verstrekker van een lening vaak nog wat geld terugkrijgt via een curator.

Als aandeelhouder heeft u meer invloed dan wanneer u obligatiehouder bent. Als eigenaar mag u meepraten over de koers en stemt u mee met besluiten. Hoe groter uw aandelenbelang, hoe meer invloed u heeft. U heeft meer invloed en loopt meer risico, maar uw opbrengst kan ook groter zijn. Dit komt omdat u meeprofiteert van de winst dat een bedrijf maakt. De uitkering van de winst aan de aandeelhouders heet dividend.

De prijs van een aandeel
Stel u heeft twee aandelen in de portefeuille.

  1. Bedrijf A heeft een beurskoers van 4,- euro.
  2. Bedrijf B heeft een koers van 10,- euro.

Wat is het goedkoopste aandeel?

Op basis van deze informatie is dat niet te zeggen. U weet namelijk niet wat uw opbrengst is.
Misschien keert bedrijf B wel 1% meer winst uit. Dan is het dus interessanter aandeel B te kopen. U ontvangt een hogere opbrengst per aandeel. De prijs hangt dus bijvoorbeeld af van de winst die u verwacht dat het bedrijf maakt.

Een andere manier om naar de prijs te kijken, is door naar de verhouding tussen de prijs en de winst te kijken. Die heet de koers-winstverhouding (K/W). Hoe hoger deze verhouding, hoe duurder het aandeel.

Stel u wilt een winkel overnemen.

Winkel A: verkoopprijs = 100.000 euro. Winst per jaar = 10.000 euro
Winkel B: verkoopprijs = 100.000 euro. Winst per jaar = 20.000 euro

Bij winkel A betaalt u dus nu 10x de jaarwinst om eigenaar te worden. Dit betekent dat alleen op basis van de jaarwinst het 10 jaar duurt voordat u uw investering terug heeft verdiend.

Bij winkel B heeft u al na 5 jaar uw investering terug. Het is dus een interessanter winkel B te kopen. Maar klopt dat wel? Is winkel A misschien toch een betere keuze? Winkel B is namelijk een krantenkiosk en winkel A is een kledingwinkel met een bijzondere collectie. Wie zegt dat de krantenkiosk over een aantal jaar nog bestaat? Het is dus niet zo makkelijk om de beste keuze te maken..

Is een crypto een aandeel? Nee, want daar komt de prijs alleen tot stand op basis van vraag en aanbod. U krijgt geen winstuitkering (dividend) per jaar. De prijs is dus niet rationeel vast te stellen en dit zorgt voor heftigere schommelingen van de koers.

Lastig?
Als u tot deze zin gekomen bent, dan geef ik u een compliment! Het is namelijk taaie en droge kost.
Maar hoe maakt u nu de beste keuze? Mijn klanten vertel ik altijd dat het belangrijkste is om goed gespreid te beleggen. De reden hiervoor is simpel. Een grote tegenvaller heeft veel impact als u weinig verschillende aandelen bezit en weinig tot geen impact als u er veel verschillende aandelen heeft. Het komt natuurlijk regelmatig voor dat bedrijven minder waard worden. Dit kan door economische ontwikkelingen, innovaties of schandalen zijn. Soms gaat een bedrijf zelfs failliet en dan bent u al uw inleg kwijt. Als u alles belegt in een aandeel, dan bent u dus uw gehele inleg kwijt. Spreidt u uw inleg over 1.000 bedrijven? Dan merkt u nauwelijks iets van een faillissement van één enkel bedrijf.

Een ander voordeel is dat u zelf geen onderzoek hoeft te doen naar de prijs van een aandeel. Heeft een bedrijf toekomst? Is de winst hoog of laag? Moet ik nu in- of uitstappen? Mijn samenwerking met NNEK zorgt dat we de meeste tijd kunnen steken in uw wensen en doelen. Beleggen wordt dan alleen een middel om dat te bereiken. Het liefst hebben we het over uw leven en niet over uw portefeuille. Beleggen blijft op deze manier saai en dat is alleen maar goed;)


Uiteindelijk is de belangrijkste prijs uw doelvermogen. We werken samen naar een bedrag toe waarmee u uw wensen kunt realiseren. Zo wordt beleggen leuker, relevanter en belangrijker.

Wit u hier meer over weten? Neem gerust contact met me op via 058-2664085 of jaap@lifestyleplanners.nl