Het jaar is weer begonnen en ook jij hebt vast goede voornemens. Hoe komt dat? Vaak omdat je tijdens de feestdagen gezellig met mensen hebt teruggekeken op het afgelopen jaar. Je hebt het over mooie en minder mooie momenten gehad. Daaruit neem je mee hoe je het volgende jaar in wilt gaan. Meer tijd met familie en vrienden spenderen, omdat het zo gezellig en belangrijk is. Minder drinken en roken omdat je gezond wilt blijven. Beter omgaan met je geld, omdat je toekomst er ook toe doet etc.

Niet zo’n handige gedragseigenschap
Waarom kijken we dan vaak aan het einde van het jaar terug op onvervulde dromen en doelen? Dit heeft deels te maken met slechte gedragseigenschappen. We maken het onszelf veel te moeilijk. Hebben we een doel? Dan denken we meteen aan het eindproduct en daardoor lijkt het onhaalbaar. En wat doen we dan? Uitstellen. Dit maakt dat je ‘straks’ wel gaat sporten, leren of sparen. In essentie begin je nooit en dit kan grote gevolgen hebben voor je fysieke, mentale en financiële gezondheid. 

Ik geef advies over geld, dus hoe ga ik je helpen een goed beleggingsresultaat te halen in 2020?

Dat begint bij het voorkomen van slechte beleggingskeuzes. Want vaak zorgen die voor teleurstellende resultaten wat betekent dat je later met pensioen gaat, een studie niet kunt betalen of een hypotheek niet kan aflossen.

Hoe los je dit op?

De meeste slechte eigenschappen komen naar boven als je verveeld of gestrest bent. Denk maar eens terug aan de momenten dat je te veel op je telefoon zat of online onnodig veel kleding kocht. Waarschijnlijk had je niet veel beters te doen (verveling) en stak een slechte eigenschap de kop op.

Stress is een belangrijke activator voor slechte beleggingsbeslissingen. Ik hoorde ooit iemand zegen dat het “Nu wel een slechte tijd is om te beleggen”. Een onzinnige uitspraak, omdat de meeste beleggingen langdurig zijn en er dus geen goed of slecht moment is.

Ik ken ook beleggers die tijdens dalende beurzen stress ondervinden en daarom maar verkopen. Oeps. De snelste manier om geld te verliezen is om in een dal te verkopen. Gegarandeerd verlies.

Vervang je eigenschap

Het is vaak lastig om een eigenschap kwijt te raken. Ook omdat bepaalde eigenschappen horen bij wie je denkt te zijn. Altijd en direct je e-mail checken zorgt dat je een betrokken persoon bent. Terwijl het ook zorgt dat je minder efficiënt werkt. 

Makkelijker dan stoppen met bepaald gedrag is een vervanger zoeken die je hetzelfde gevoel geeft. Je kent vast wel een roker die wil stoppen. Maar bij de eerstvolgende saaie of stressvolle dag is de peuk alweer in de mondhoek te vinden. Een alternatief voor die sigaret helpt.

Beleggen en slechte eigenschappen

Terug naar je beleggingen. In Nederland moeten we meer voor onszelf zorgen, omdat de verzorgingsstaat met AOW, pensioenregelingen, studiefinanciering en ‘maximaal lenen’ is vervangen door de participatiemaatschappij. Je moet dus zelf zorgen voor je vermogen in de toekomst. Beleggen is daarbij bijna altijd de enige mogelijkheid en dat kan met gepaste risico. Ik help je graag om het slim en succesvol te doen.

Veel mensen vinden beleggen niet leuk (saai) en eng (stress). Dit heeft als gevolg dat we massaal domme dingen doen als de beurs andere dingen doet dan we dachten. Dit heeft vooral grote gevolgen bij dalingen. Twee dingen gebeuren:

  1. We stoppen met inleggen.
  2. Erger nog: we stoppen helemaal met beleggen op het verkeerde moment.

Waarom dit erg is? Dit gedrag leidt tot rendementen die overeenkomen met het resultaat van een spaarrekening. Vele onderzoeken laten zien dat beleggersgedrag tot een verlies van wel 5% per jaar leidt ten opzichte van de beurs. En dat verschil kun je niet missen. Die extra procenten zorgen dat je wél kunt stoppen met werken, wél de studie van je kind kunt betalen of wél je hypotheek aflost.

Dus..

Vervang je eigenschap door:

  • Jezelf te beloven iets anders te doen als de beurs daalt. Bijvoorbeeld: bij elke daling van meer dan 5% leg je 100 euro bij.
  • Vermijd prikkels en voorkom dat je gestrest wordt. Kijk geen nieuws en log niet in op je beleggingsrekening.
  • Trek met iemand op. Maak een afspraak met mij als je adviseur om bij stress contact te hebben. Ik help je met je keuzes en zo haal je de emotie uit je beslissing.
  • Breng je toekomstig succes in beeld. Hoe ziet je pensioen eruit? Hoe gaat je kind studeren etc.?
  • Gebruik ‘maar’. De beurs gaat nu omlaag, maar bijna altijd stijgt deze weer binnen een paar maanden. Mijn beleggingen zijn minder waard, maar ik weet dat rendementen op de lange termijn komen.
  • Maak een plan. Zorg dat je goed weet wat je moet doen om je doel te halen. Daarmee weet je ook wat je alternatieven zijn. Misschien is het alternatief meer aflossen op je hypotheek. Je hebt dan wel geen vermogen om leuke dingen te doen. Of een alternatief is sparen voor je pensioen. Je weet alleen dan dat je 5x zoveel moet inleggen elke maand. 

In 2020 zal de beurs ook weer bewegen. Wist je dat de meeste jaren de beurs positief zijn, maar dat je elk jaar tussentijdse dalingen hebt? Bereid je dus goed voor.

Ik gun iedereen een onbezorgd financieel leven. Ik adviseer je graag en help je door zaken uit handen te nemen. Maak je druk over zaken waar je invloed op hebt en besteed vooral tijd aan zaken die je leuk vindt!

Veel succes.

Jaap L. van der Meer FFP RLP

Voor vragen of financieel inzicht bel me gerust 058-2664085.